Turen til Robufjell går i variert terreng på skogsstier, over små fjellknauser og gamle oppgrøftede myrparti. Til slutt ender man opp på et nydelig platå der man kan se mot Robudalen, Samkom, Uldal og videre ut over. I sør ser man mot Herefoss. 

I Herefoss bygdesoge bind III skrevet av Hans Herefoss kan man lese dette sagnet om Robufjellet:

"Robufjellet ligg mellom Neskilen og Robudalen i byttet mellom Retterstøl, Uldal og Nedre-nes. Oppå fjellet ser ein vidt ikring, og flata oppå er mest som eit dansegolv. 

Her fortel segna at folk møttest frå Herefoss, Vegusdal og Mykland for å vake St. Hans. Segna seier at dette var årvisst og at der møtte mye folk. Berre i Uldal krins var det i si tid over 100 menneske.

Gjennom åra heitte det at alt gjekk greitt sjølv om det kunne vere noe drikking og slåssing, serleg om dei finaste jentene. Men så hende det ein gong det vart mye drikking og slåssing, at det gjekk så ille at ein vart drept. Og med det blei det slutt med å vake St. Hans på Robufjellet."

Løypebeskrivelse: Turen følger felles sti til Fosseheia, deretter går turen i variert skogsterreng og myrer med lette stigninger fram til du er noen hundre meter fra toppen. Da venter en brattere stigning fram mot målet. Returen følger samme sti tilbake.

Startsted: Parkeringen ved Hanefossdemningen

Lengde: 5,8 km tur/retur

Antatt gåtid: 1,5-2 timer tur/retur

Adkomst: Kjør inn ved Herefoss Handel AS og følg Nesveien. Rett etter Hanefossbrua kjører man opp til høyre og kommer til parkeringen ved Hanefossdemningen.

Image of a woman taking a photo.